Újszülött kutyák esetén halálos kimenetelű lehet, vemhes szukák esetén magzat károsodást okozó fertőzés. A felnőtt kutyák esetén a kutya herpesz vírus főként légzőszervi tüneteket gyakorol.

Ajánlott oltások az alapimmunizáláson felül ajánlott oltások, egyedi elbírálás alapján (bőrgomba, Lyme-kór, Kennel köhögés).

Az állattartó felelőssége gondoskodni kutyájának megfelelő immunizálásáról, oltásáról. Köteles megőrizni az oltási könyvet, gondoskodik a könyv elvesztése/megrongálódása esetén annak 8 napon belüli pótlásáról.

Az útlevél a veszettség elleni védőoltással érvényes, amellyel a kisállat külföldre utazhat. Amennyiben az igazolás elmarad, a útlevél érvényességét veszti.

Az álvemhesség egy olyan biológiai állapot, amely önmagában betegségnek nem tekinthető. Emlőgyulladás, levertség, láz vagy egyéb súlyosabb tünet esetén azonban feltétlenül állatorvoshoz kell fordulni.

Az atopia allergiás bőrgyulladás, amely erős viszketéssel jár. Okozhatja belső vagy külső allergén. Bőrteszttel vagy vérvétellel járó allergia vizsgálattal kimutatható. Minden kutyát érinti.

A betegséget a Babesia Canis nevű egysejtű élősködő okozza. A kórokozó fertőzött kullancs csípése után kerül a szervezetbe. A parazita a vörösvértestekben szaporodik, majd azokat elpusztítja. A beteg kutya lázas, levert, étvágytalan.

Bélelzáródás, ha a béltartalom mozgása akadályozva van, így a béltartalom nem jut ki. A toxikus anyagok szervezetbe történű bejutása miatt a kutya hányni kezd, még a vizet is kihánnya. A diagnózishoz hasi ultrahang elvégzése szükséges.

A bélsárrekedés, olyan prosztata megbetegedés, amely a kan kutyákat érinti leginkább, nagy mennyiségű csont vagy száraz táp elfogyasztása után alakul ki. Leggyakoribb jele a püffedt, dagadt gyomor és fájdalmas ürítés.

Az egyes eleségekhez kacsolódó allergia, amely a kutyák többségét érinti. Általában az állat egy éves kora előtt jelentkezik. Eleség allergia esetén szigorú diéta javasolt, amely alapján kiszűrhető az allergén. Minden kutyát érinti.

A nőstény kisállatok leggyakoribb daganattípusa. Lehet jó és rossz indulatú. A rossz indulatú emlődaganat leggyakoribb jele az emlők körüli fekélyek, daganatok, duzzanatok kialakulása.

A kutyák leggyakoribb idegrendszeri megbetegedése, amely egyes fajták estén örökletes is lehet. Tünete a gyakori görcsrohamok, ekkor az állat rángatózik, önkívületlen.

A féreglárvák a magzatot az anyaméhben kölyökkutyát pedig az anyatejjel fertőzhetik meg. A kölyök állatok esetén a féreghajtást 2 hetes korban esedékes, majd két hetente az állat 10 hetes koráig. A férgesség tünetei a hányás és gyakori hasmenés, amelyben gyakran a férgeket is láthatjuk. Felnőtt kutyák esetén negyedévente javasolt, félévente kötelező a féreghajtást elvégezni.

A fertőző májgyulladás, az adenovírus okozta betegség, amely a kutyákat érinti. Leggyakoribb tünetet a levertség, hasmenés, étvágytalanság, egyes esetekben sárgaság is kialakulhat.

A leggyakoribb fogászati probléma, amelynek jelei a büdös, kellemetlen szájszag és barnás, szürkés, feketés lepedék a fogakon. Az így gyulladt és érzékeny, végül a fogak mozogni kezdenek.

Kutyáknál és macskáknál is fontos, a kezeletlen fogkő a fogak kihullásához vezethet.

Nagy testű, mély mellkasú kutyák leggyakoribb megbetegedése, amely azonnali műtéti beavatkozást igényel. Nagy mennyiségű táplálék hirtelen elfogyasztása, evés utáni intenzív mozgás a legyakoribb kiváltó ok. Az állat levert, hasa fáj, erősen nyáladzik, pulzusa szapora.

Kisebb, rutin jellegű beavatkozás abban az esetben, ha állatunkat nem kívánjuk szaporítani, tenyészteni. Ivartalanítás megnöveli az állat életének időtartamát.

A kennel köhögés a kutyák fertőző légcső és hörgőgyulladása. Egyetlen tünete a kutya erős köhögése, más tünet együttes nem tapasztalható.

Az oltás amelyet 6 hetek kortól, az aktív immunitás kialakításához kötelező beadni. A kialakított immunválasz mértékét ismételt oltásokkal erősíthetjük, ezért fontos az oltási program pontos betartása.

Leptospirosis olyan megbetegedés, amely az emberre is fertőző. Az állat hasa fáj, lázas, vizelete jellegzetesen barnás színű. Korai stádiumban antibiotikummal kezelhető.

A Lyme-kór kutyáknál is gyakran előforduló, súlyos lefolyású megbetegedés. Kutyában láz, étvágytalanság, fájdalmas duzzadt ízületek és esetleg a csípés helye körül kipirosodás figyelhető meg.

A mikrochip az állatok egyedi azonosítására szolgáló modern technikai eszköz. Az egyedi azonosítás fontos a elveszett kutyák haza juttatásához, a tulajdonjog igazolásához.

2010. óta kizárólag a Magyar Állatorvosi Kamara által kiadott, sorszámmal ellátott oltási könyvek érvényesek, amelyet feltétlenül meg kell őrizni.

A kutya szájüregében sajnos nem ritkák a daganatok, amelyet befúródó csont és életdarabok okozhatnak leggyakrabban.

Bőrön megjelenő, egyes esetekben légúti fertőzéssel járó heveny lefolyású megbetegedés, amely a fiatalabb kutyákat érinti leginkább. Leggyakoribb tünete láz, valamint az orr és a szemek váladékozása.

Vírusfertőzésen alapuló megbetegedés, amelynek tünetei az orrfolyás, nehéz légzés, láz.

A veszettség gyógyíthatatlan vírusos megbetegedés. Az állat harapással átviheti a kórokozókat az emberre, amely számára is halálos kimenetelű fertőzés. Veszettség ellen az állatok kötelező védőoltást kapnak, amely megelőzi a kór kialakulását és terjedését. A megelőző védőoltás az egyetlen védekezési módszer veszettség ellen. A védőoltás ismétlése évente kötelező.