Szív és hasi ultrahangos vizsgálat

Az ultrahang az állatok esetén különösen fontos, hiszen nem tudnak beszélni, valamint a fizikális vizsgálatok nem elég pontosak ahhoz, hogy pontos diagnózist tudjuk felállítani. Az állatorvosi praxisban gyakran ütközünk a fizikális vizsgálat korlátjaiba, ilyenkor szükség lehet kiegészítő diagnosztikai eljárásokra (vér-, vizelet- és mikrobiológiai vizsgálat, röntgen, ultrahang, citológia, endoszkópia, CT/MR stb.).

Attól függően, hogy a probléma vélhetően melyik szervre vagy szervekre lokalizálható, eltérő vizsgálati módszert alkalmazunk. A hasűri szervek alakjának, méretének, szerkezetének, a szív működésének felmérésében fontos segítséget nyújt az állat ultrahang vizsgálata, mely során az esetlegesen rejtve maradó, szabad szemmel nem látható, nem tapintható elváltozásokra is fény derülhet.

A legnagyobb probléma, hogy sok esetben, mire egy betegség a gazdi számára is észrevehető tüneteket okoz, addigra az állat állapota olyan előrehaladott stádiumba kerül, amely a felépülés lehetőségét nagy mértékben lerontja, annak ellenére, hogy az időben diagnosztizálva a betegségek nagy része gyógyítható, gyógyszerekkel kezelhető, illetve az állapotromlás megállítható, lelassítható.

Az ultrahang kép önmagában sokszor nem ad pontos diagnózist, azonban társítva azzal, hogy az elváltozást mutató szervből, az ultrahang segítségével citológiai, vagy biopsziás mintákat is nyerhetünk, már teljes képet kaphatunk. Az ultrahang és a  patológiai vizsgálat együttesen általában már pontosan meghatározza az elváltozás jellegét és az előrehaladottság mértékét is, így könnyedén felállíthatunk egy kezelési tervet.

A vemhesség diagnosztikában is fontos szerepet kap a hasi ultrahang, amely a szervezet számára káros hatással nem jár, így akár a nem kívánt vemhesség is még időben kideríthető, vagy a vemhesség megléte megállapítható, a magzatok kora és száma így pontosan megbecsülhető.

Budapesti állatorvosi rendelőnkben a vizsgálatokat Esaote típusú ultrahang készülékkel végezzük, amely egy megbízható, color doppleres ultrahang készülék. Kiváló képfelbontásának köszönhetően kiváló társ a diagnosztikában.

Veszélyes az állatra a hasi-, illetve a szív ultrahang?

A vizsgálat fájdalommentes és nincs káros hatással az állati szervezetre, valamint sokszor azonnali és kizárólagos diagnózishoz jutunk. A legtöbb esetben nincs szükség az állat nyugtatására, bódítására. Az egyetlen kellemetlenség a vizsgálat során, hogy a vizsgálandó területen szükség lehet a szőr lenyírására, mert különben az ultrahangfej és az állat bőre között maradó levegő a képalkotást és így a diagnosztikát zavarja, így nem kapunk pontos ultrahang képet. Azonban a szőrzet eltávolítása, figyelembe véve a vizsgálat jelentőségét, nem okozhat problémát.

 A vizsgálatokra előzetes időpont egyeztetéssel lehet bejelentkezni.


Pácienseink véleménye a rendelőnkről

Forduljon hozzánk bizalommal!

Időpont-egyeztetéshez keressen minket a +36 30 948 3582-es telefonszámon!