A kutya hátán van egy kullancs

Amit a kullancscsípésről tudni kell

A kullancsok elleni védekezés az egyik legfontosabb téma kisállatot tartó gazdik számára, hiszen a számuk évről évre nő és terjesztenek a kedvenceinket fenyegető fertőzéseket. Az általuk okozott fertőzések elsősorban kutyánál, de néhány esetben macskánál is komoly megbetegedéseket okoznak.
Aranyos fekete macska fürdés után

Hogyan fürdessük meg macskánkat?

A legtöbb gazdi elmondja, hogy kedvencük nem igen van jó barátságban a vízzel. A közvélekedés szerint a macska egy tiszta állat, ami nem is csoda, hiszen magát tisztogatja. Sokan nem is gondolnák azt, hogy vannak olyan esetek amikor a macskára is rá fér egy kiadós fürdetés.

Mit egyen a kutyám?

A kutya fejlődése és egészsége szempontjából táplálása alapvető fontosságú, ezért gazdiként tudatosan kell hozzáállnunk kedvencünk táplálékának megválasztásának kérdéséhez. Sok állattartó nem tudja, hogy a kutyák alapvetően húsevő állatok, amelyből genetikai és biológiai sajátosságukból következtethetünk.

Mit egyen a macskám?

Bizonyára már a cím elolvasása után is sokaknak a tejet lefetyelő macska képe jelenik meg lelki szemei előtt, azonban ez a kép nagyon is téves, hiszen a macskák nagy többségének szervezete nem tudja feldolgozni sem a tejet (laktóz), sem a cukrot. Így a tejet lefetyelő macska nagy eséllyel, rövid idő leforgása alatt hasmenéssel és egyéb bélrendszeri panaszokkal fog küzdeni.

Kutya fogának ápolása

A kutyánk fogazatán megjelenő fogkő nem kizárólag esztétikai kérdés vagy kisebb kellemetlenség. A fogakon lévő fogkő elhanyagolása fogínygyulladáshoz, végső esetben súlyos egészségromláshoz vezethet. Ezért nagyon fontos a megelőzés és a rendszeres fogápolás.

Macska fogának ápolása

A macskánk fogazatán megjelenő fogkő nem kizárólag esztétikai kérdés vagy kisebb kellemetlenség. A fogakon lévő fogkő elhanyagolása fogínygyulladáshoz, végső esetben súlyos egészségromláshoz vezethet. Ezért nagyon fontos a megelőzés és a rendszeres fogápolás.