Hazánkban ma még nem terjedt el a nem tenyésztés céljából tartott háziállatok ivartalanítása, azonban ennek tapasztalatom szerint csak egy oka van, hogy a gazdák nem rendelkeznek kellő mennyiségű és minőségű információval a témával kapcsolatosan. Sok az ivartalanítással kapcsolatos ellenérzés és tévhit, pedig az nem rontja az életminőséget, valamint nem csökkenti az állat munkavégző-képességét, nem okoz pszichés problémákat, továbbá az egészségvédelemnek is fontos részét képezi.

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott állatok ivartalanítása ma már Magyarországon is részét képezi a felelős állattartásnak. Állatorvosi és állatvédelmi szempontból is számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett.

Milyen előnyökkel jár az ivartalanítása?

Fontos tudni, hogy az ivartalanított állatok jobban kötődnek a családtagokhoz és rendszerint tovább élnek mint társaik. Az ivartalanított állatok kóborlási vágya, szexuális agresszivitása csökken. Tehát az ivartalanított kedvencek tartása kevesebb problémát okoz a családnak. Ivartalanítás után nem kell számolni a nem várt szaporulattal.

Sok felesleges kockázat és kiadás előzhető meg és ami fontosabb: csökken az utcán a gazdátlan, kóbor állatok száma, melyek számos, emberre is veszélyes betegség terjesztői lehetnek.

Az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés az emlő daganat, amelynek a veszélye jelentősen csökken, ha az ivartalanítást 1 éves kor előtt végezzük el. Az elmondottak mellett az ivartalanítással megelőzhető a méhgyulladás és a méhdaganatok kialakulása is. Az ivartalanított hím állatoknál pedig nem lép fel a here és a prosztata megbetegedése.

Természetesen lehetőség van a nőstény állatok ivarzási ciklusának hormonkészítményekkel történő befolyásolására is, azonban semmiképp sem ajánlott a hosszú ideig tartó hormonkezelés. A hormonkezelés nagy mértékben hajlamosít méhgyulladás és emlődaganat kialakulására. Ennek kizárólag akkor van értelme, ha a tüzelés időpontját valamilyen ok miatt el akarjuk tolni, vagy a gazdi még nem döntötte a tenyésztés mellett.

Miért érdemes ivartalanítani kutyáját vagy macskáját budapesti állatorvosi rendelőnkben?

 • Az ivartalanítottállatoknak hosszabb élettartama, figyelemmel arra, hogy számos daganatos megbetegedés esélye csökkenthető. Az ivartalanítással megelőzhetők az idős kan kutyák prosztataproblémái, amelyek gyakran alakulnak ki.
 • Ivartalanított állatok jobban kötődnek a családtagokhoz.
 • Nőstény állatok megszabadulnak a tüzelés kellemetlenségeitől, veszélyeitől.
 • Kan állatok kóborlási vágya csökken.
 • Csökken a más kanokkal szembeni agresszió. A ivartalanított kan kutyákat a többi kan sem támadja meg, köszönhetően annak, hogy nem tekintik riválisnak.
 • Az ivartalanítással megelőzhetők a különböző rossz szokások, különös tekintettel a vizeletspriccelésre. A kandúrok bűzös vizeletükkel kizárólag a területüket jelölik meg. Ez a szokás nem csak lakásban, de még kertes házban is nehezen elviselhető és különösen kellemetlen még a szomszédoknak is.
 • Csökkenti a jövőbeli kiadásokat.

Melyek a leggyakoribb tévhitek az ivartalanítással kapcsolatosan?

 • A kanoknak nincs szükségük arra, hogy rendszeresen párosodjanak. A szexuális viselkedés esetükben csak fajfenntartó célzatú, egyéb biológiai vagy élettani hatása nincsen.
 • A párzás a kanoknak általában több hátránnyal jár, mint előnnyel. Az állat gyakran napokra elkóborol, ki van téve a környezeti ártalmaknak, esetleges bántalmazásnak.
 • A kutya személyiségét, kedélyállapotát, játékosságát, intelligenciáját az ivartalanítás nem befolyásolja és nem változtatja meg.
 • A fiatalkori ivartalanításnak nincs negatív hatása a kutya későbbi fejlődésére.
 • Az elhízás a túlzott táplálékfelvétel következménye és semmilyen összefüggésben nincs az állat ivartalanításával.

Mikor célszerű elvégeztetni a beavatkozást budapesti állatorvosi rendelőnkben?

Figyelemmel arra, hogy a fiatalkori ivartalanításnak nincs negatív hatása a kutya fejlődésére, célszerű a műtétet 6-8 hónapos korban (kutyák esetében), egyéb állat esetén 5-6 hónapos kor környékén elvégeztetni, hogy az ivaréréssel összefüggésbe hozható viselkedésváltozások ne váljanak az állat szokásává. Különösen veszélyes ez a macskákra, akik biológiai adottságaiknak köszönhetően nehezen kezelik a szabályozást és a korlátokat. Esetükben félő, hogy egy késői ivartalanításnak, akár végzetes következményei is lehet.

Amennyiben az állat már elérte az ivari érettséget, akkor késői ivartalanításról beszélnünk. Ha az ivarérett kutya vagy macska még nincsen ivartalanítva, akkor javasolt a műtétet minél előbb elvégeztetni, mielőtt kialakulna a baj! Minél idősebb az állat, annál nehezebb, költségesebb és kockázatosabb a műtéte és annál hosszabb ideig tart a műtét utáni lábadozás.

Mit tegyünk, ha döntésre jutottunk?

Ebben az esetben, kérem mihamarabb keresse fel budai állatorvosi rendelőnket vagy telefonon egyeztessen időpontot konzultációra és a műtét időpontjára is. A konzultáció folyamán Ön részletes tájékoztatást fog kapni az eljárás menetéről. A beszélgetés során minden kérdésére szakembereinktől kap választ, így nem kell aggódni.  Fontosnak tartjuk, hogy Ön minden pillanatban tisztában legyen azzal, hogy kedvence a legjobb kezekben van és azzal is, hogy az eljárás egyes szakaszaiban Önnek mit kell tennie.

Mire kell figyelni az ivartalanítás előtt?

A műtét előtt 12 órával már ne adjunk enni az állatnak (teljes táplálékmegvonás). Inni adhatunk az állatnak, azonban a műtét előtt 2-3 órával már azt is vonjuk meg kedvencünktől. Kérünk minden kedves gazdit, hogy az állat utolsó széklet-, illetve vizelet ürítését az állatorvosi rendelőbe érkezést megelőző időre tervezze. Igyekezzünk úgy alakítani, hogy a műtét előtti és utáni időt a kedvencünkkel tudjunk tölteni. Javasolt a műtét utánra az állatnak takarót, illetve kosarat vinni, amiben biztonsággal haza tudjuk szállítani.

Mi az ivartalanítás menete a budapesti állatorvosi rendelőben?

Minden műtétnél vénakatétert helyezünk be az az állat egyik lábába, ami egy néhány centiméteres hajlékony cső, amit egy tűszúrással juttatunk be a vénába. A vénakatéter azért fontos, hogy a műtét alatt szükség esetén közvetlenül és egyszerűen gyógyszereket illetve infúziót adhassunk az állatnak. A műtét során a herezacskóját és a heréket eltávolítjuk, majd a vágást két rétegben összevarrjuk, amelyeket nyolc-tíz napot követően eltávolítunk.

Az ivartalanítás minden esetben teljes altatásban végezzük el. A modern orvostechnikának és a kedvence gépi monitorozásának köszönhetően a kockázat minimálisra csökkenthető. Budai állatorvosi rendelőnkben minden műtét alatt egy speciális állatorvosi őrző segítségével követjük nyomon az állat életfunkcióit (légzésszám, pulzusszám, testhőmérséklet, vér oxigéntelítettség, szívműködés).

Mire érdemes figyelnie a az állat ivartalanítását követően?

A legfontosabb minden műtétek követően, hogy az állat pihenjen és másnap csak folyadékot kapjon. Tapasztalat szerint, főleg a kutyákra jellemző az, hogy hirtelen látványos felépülést érzékelhetünk, azonban ez csak a látszat és ebben az esetben is figyelemmel kell lenni a szakorvosi utasításokra. Az állatot a műtétet követően tartsuk melegen, takargassuk be.

Szükséges van a varratok óvására, védelmére?

Véleményem szerint erre minden esetben szükség van, hiszen az állat vagy gyakran idegen állatok is nyalogatják a sebet, valamint könnyen elfertőződhet a heg. Ebben az esetben legegyszerűbb a tölcsér, a műanyag gallér illetve speciális kutya-, macska- ruha alkalmazása.

A varratszedésre általában a műtétet követő 8-10. napon kerül sor, amennyiben a seb szépen gyógyul.

Hogyan tudjuk megkönnyíteni kedvencünken az ivartalanítást követő időszakot?

 • A legnehezebb feladat a fiatal és energikus kutyák lekötése, hiszen számukra a sétáltatás megvonása különösen nehéz feladat és akár nagyobb szenvedést okoz mint maga a beavatkozás. A sétáltatás minden esetben fokozatos legyen, azt semmi féle képpen ne hanyagoljuk, mivel a jó levegő, a fokozatos mozgás megrövidíti a lábadozási időt.
 • A műtéten átesett macskáknál gyakran előfordulhatnak húgyúti betegség, ezek azonban vitaminokkal és ásványi anyagokkal ellensúlyozhatók. Már léteznek olyan eledelek, tápok, amelyek összetételében alkalmazkodnak az ivartalanított macskák igényeihez.
 • Szórakoztassuk kedvencünket, az intelligenciát igénylő feladatok nagyon le tudják kötni a kutyákat. Alkalmazzunk több jutalomfalatot, akár olyanokat, amelynek a rágcsálása sok időt vesz igénybe, így tudunk nyerni magunknak is pár órát. Azonban figyeljünk arra, hogy kedvencünk ebben az időszakban is minőségi táplálékot fogyasztjon, hiszen műtéti beavatkozás után nagyobb az elhízás veszélye, azonban az önmagában tévhit, hogy az ivartalanítás következtében az állatok elhíznak.
 • Szeretgessük kedvencünket, vegyünk magunk mellé, öleljük át, simogassuk, szeretettel gondolkodjunk róla, hiszen az állat gyógyulását ezzel is elősegíthetjük, a gyógyulási időt megrövidíthetjük.

Hogyan tápláljuk ivartalanított állatunkat?

Az ivartalanított állatok táplálására célszerű fokozottan odafigyelni, mivel a műtétet követően megnőhet a táplálékfelvételük és ezáltal könnyen elhízhatnak.


Pácienseink véleménye a rendelőnkről

Forduljon hozzánk bizalommal!

Időpont-egyeztetéshez keressen minket a +36 30 948 3582-es telefonszámon!