A kisállatok esetén fogkőképződés elhúzódó folyamat, amelyen előbb vagy utóbb majdnem minden kutyát és macskát utolér. Rendszerint a középkorú, idős állatok fogkövesek, de a törpe-, mini fajtákban már néhány, 1-2 évesen évesen is jelentős fogkő gyűlhet fel a fogakon, ezért fontos, hogy akár hetente ellenőrizzük, hogy a kedvencünk szája büdös e.

A kutyák, macskák 70 %-nak vannak fogpanaszai 2 éves korára. Ez azt jelenti, hogy a fogkő az állatok egyik leggyakoribb megbetegsége A számokat súlyosbítja, hogy a kezeletlen fogkő számtalan komoly egészségügyi probléma kiváltó oka lehet.

A nem kezelt fogkő következménye lehet fájdalmas fogínygyulladás és fogágybetegség, kellemetlen szájszag, a legrosszabb esetben pedig a fog elvesztése és a csont sorvadása.

Akárcsak a mi esetünkben a fogkő szilárd, sárgás-barnás lerakódás a fogakon, amelyet már sem öblögetéssel, sem fogmosással nem lehet eltávolítani. Fogkő akkor keletkezik, ha a nyálban lévő ásványi sók kicsapódnak a foglepedékben. A kutyáknál és macskáknál különösen sok fogkő képződik a nyálmirigyek kivezető csöveinek környékén, vagyis az alsó állkapocs met­sző­fogainak belső oldalán és a felső állkapocs külső részén.

Honnan tudom, hogy fogköves a kutyám, macskám?

A fogkövesség első jelei közé tartozik a büdös lehelet, és a fogak sárgás,  majd barnás-feketés elszíneződése, elsősorban az ínyhez közel eső részeken. Később a fogak mozogni kezdenek, sőt ki is hullhatnak. Amennyiben nem biztos abban, hogy kedvencének fogköves e a foga, kérem keresse Budapesti állatorvosi rendelőnket bizalommal.

Mi a menete a fogkő eltávolításának budapesti állatorvosi rendelőnkben?

Felületes altatást követően ultrahangos készülékkel eltávolítjuk a fogkövet kedvence fogairól. Ez a beavatkozás nem károsítja a fogzománcot és teljes mértékben megtisztítja a fogakat. Az altatás azért fontos, mert éber állapotban a hátsó fogakat, a fogak belső felszínét nem lehet elérni. Az ultrahangos gép hangját, annak magas frekvencia tartománya miatt az állat nem szereti, az esetlegesen eltávolításra kerülő fogak pedig fájnak az állatnak. Arra egy állat sem képes éber állapotban, hogy kb. 20-30 percen keresztül egy helyben feküdjön, nyitott szájjal, esetlegesen fájdalom mellett.

Mit és mikor ehet a kedvencem a fogkőeltávolítás után?

Az altatásból való ébredés után akkor ihat kedvence, amikor már teljesen éber, ha reggel történt a beavatkozás, este már lehet etetni, ha délután volt a fogkő-eltávolítás, akkor csak másnap kapjon enni, de este, amikor már teljesen éber, itassuk meg.

Abban az esetben, ha foghúzás is történt, aznap ne etessük az állatot, hogy a friss sebbe ne juthasson be az eleség. Pár napig semmilyen pépes tápot, májkrémet, ömlesztett sajtot, konzervet ne adjunk, mert a pépes eleség felgyűlik a sebben. Adjunk az állatnak száraztápot, nagy kockákra vágott sült húst, virslit, felvágottat.

Hogyan előzzem meg a fogkövességet?

Fontos, hogy az állat rendszeres rágjon, hiszen ennek segítségével tisztítja a fogfelszínt. A főleg kutyáknak adható műcsontok, rágók, fogtisztító játékok alkalmazásával jó eredményt tudunk elérni.

Érdemes fokozottan ügyelni a kedvencünk táplálkozására is, hiszen már lehetőség van olyan tápok, táplálékkiegészítők beszerzésére, amelynek fogtisztító hatása is van. Kerüljük az olyan tápokat és ételeket, amelyek a fogfelszínre tapadva még órákig a szájüregben vannak.

A leghatásosabb módszer azonban az állat fogainak megmosása speciális eszközök segítségével. Kezdjük az állatot már kiskorában hozzászoktatni a rendszeres fogtisztításhoz, amelyet csakúgy mint esetünkben, akár a napi rutinba is beleépíthetjük. A rutinszerű cselekvés esetén az állat is könnyebben alkalmazkodik. Különösen macskák esetében érdemes a korai rávezetés és a rutinszerű alkalmazás, hiszen öntudatos természetük révén nehezen viselik a korlátokat.

Amennyiben a kedvence fogain már jelentős, szabad szemmel is jól látható fogkő van, első teendője elhozni az állatot rendelőnkbe fogkőeltávolításra. Ezután javasolt az állat rendszerinti száraztáp etetése, kerülve minden pépes-ragacsos ételt, továbbá érdemes a fogmosás (adott esetbe, az erre szolgáló kutyafogkrémmel és kutyafogkefével).

A fogkő eltávolítása egy rizikó nélküli beavatkozás, így feltétlenül érdemes a kedvencünk fogkövét rendszeresen eltávolítani, megóvva őt a további egészségromlástól.


Pácienseink véleménye a rendelőnkről

Forduljon hozzánk bizalommal!

Időpont-egyeztetéshez keressen minket a +36 30 948 3582-es telefonszámon!