Veszettség elleni védőoltást kizárólag egyedi azonosítóval (mikrochippel) ellátott kutyák kaphatnak, azonban minden állat esetén javasolt. Fontos, hogy a mikrochip beültetés lényege nem csupán a mikrochip, hanem az azzal járó egyidejű regisztráció. A rizsszem nagyságú chip egy vonalkódnyi számsort tartalmaz, amely alkalmas arra, hogy kedvencünk egyedileg azonosítható legyen. Ez a számsor regisztrálásra kerül egy központi adatbázison.

Amennyiben kedvencében chip van beültetve és elveszik, elcsavarog, könnyedébben visszakerülhet hozzánk. Minden menhely, ebrendészeti telep, állatorvosi rendelő, állatkórház rendelkezik mikrochip leolvasóval, így minden állat könnyedén ellenőrizhető, így a tulajdonos fellelhető. A korábban alkalmazott bilétákkal szemben a chip sokkal megbízhatóbb, valamint nem fenyeget annak a veszélye, hogy az állat elhagyja, hiszen a chipet nem lehet eltávolítani.

Hogyan zajlik a chip beültetése a budai állatorvosi rendelőnkben? 

Kutyáknál, macskáknál és vadászgörényeknél a nyak bal oldalának egy részén a bőrt fertőtlenítjük, szükség esetén a szőrt lenyírjuk, majd a chipet az állat bőre alá beültetjük. Egyéb, egzotikus állatoknál a chip a fajtának speciális beültetési módszerét alkalmazzuk.

Milyen adatok kerülnek fel az adatbázisba és ki láthatja ezeket? 

Az adatbázisban a tulajdonos és az állat adatai jelennek meg. Adataihoz kizárólag a regisztrált felhasználók férhetnek hozzá a chipszám pontos ismeretében. Regisztrált felhasználók az állatorvosok, menhelyek, kutyák nyilvántartásával foglalkozó szervezetek.

A chip beültetése fájdalommal jár az állatnak, illetve jelent e kockázatot? 

A chip beültetése az állatnak nem jár fájdalommal így, érzéstelenítés alkalmazása nem szükséges, hiszen maga az érzéstelenítés szinte azonos mértékű fájdalommal járna. Azonban mint minden beavatkozásnak, ennek is lehetnek kockázatai. Néhány hiedelemmel ellentétben a mikrochip nem sugároz, nem veszélyes, nem gyullad meg. A gazdik leggyakoribb félelme az, hogy a chip elmozdul a kutya bőre, ez azonban nagyon ritkán fordul elő. Jelenleg a chipgyártók többsége olyan bevonatot használ a kapszulákon, ami megakadályozza az elvándorlást.

Részletesebb tájékoztató a Magyar Állatorvosi Kamara oldalon található. Amennyiben további kérdése van az a mikrochip beültetésével kapcsolatosan kérem keresse fel állatorvosi rendelőnket.


Pácienseink véleménye a rendelőnkről

Forduljon hozzánk bizalommal!

Időpont-egyeztetéshez keressen minket a +36 30 948 3582-es telefonszámon!