Az EU tagállamokon belüli utazásokhoz a kutyák, macskák és görények csak érvényes állatútlevél birtokosaként utazhatnak. Az állatútlevél sorszámozott szigorú számadású okirat, amelyet kizárólag az az állatorvos igényelhet és állíthat ki, aki rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel. Az új útlevelek rendelését és az adatok beküldését csak interneten keresztül fogadja a Magyar Állatorvosi Kamara.

Mennyi időbe telik és mennyit kell fizetni az állatútlevél kiállításáért? 

Az útlevél kiállítása gyakorlatilag az állat megvizsgálást követően azonnal kiadásra kerül. A kiállításkor fizetendő összeg tartalmazza az állatútlevél árát, a regisztráció díját, a kiállítással kapcsolatos munkálatok és azonosítás költségeit. Rendelőnkben rendelési idő alatt történt regisztráció és állatútlevél kiállítás esetén ez az összeg 7.000 Ft. Tudni kell azonban azt is, hogy olyan állatok esetében, amelyek nem rendelkeznek chippel, az állatútlevél kiállítása előtt az állatba chipet is be kell behelyezni. Ez további 3.500 Ft plusz költséget jelent.

Meddig érvényes az állatútlevél?

Az állatútlevél az állat élete végéig vagy az állatútlevél elvesztéséig, megrongálódásáig érvényes. A veszettség elleni oltás Magyarországon évente kötelező (macskák és vadászgörények esetében a veszettség elleni oltás az utazáshoz kötelező), így a magyar állatútlevél a veszettség elleni oltás dátumától számított 365 napon belül használható utazáshoz. A 365 nap letelte után csak újabb oltás beadatása és igazoltatása után lehet használni. Amennyiben valaki csak ritkábban utazik az állatával, jól teszi, ha a tervezett utazások előtt leellenőrizteti állatorvosával, hogy az útlevélben szereplő igazolások érvényesek-e még.

Mikor, és mit kell bejegyeztetni az állatútlevélbe? 

Az állatútlevélbe a kiállításkor bejegyzésre kerülnek mind a tulajdonos, mind az állat alapvető adatai, az azonosítás módja és annak száma, az utolsó veszettség elleni védőoltás dátuma és jellemzői, a echinococcus-, illetve a kullancsok elleni, az utazás előtti legutolsó kezelések időpontjai. Bejegyezhető, de nem kötelező, az egyéb védőoltások dátuma és jellemzői.  

Ki és hol ellenőrzi, ellenőrizheti az állatútlevelet?

Miután az Európai Unión belül, különösen az ún. schengeni határokon belül már régóta nincsenek határállomások és ellenőrzések, az állatútlevél bemutatására elsősorban Magyarország EU-s határain kell számítani.

Amennyiben az állatunkkal a külföldi tartózkodás ideje alatt történik valami, ami miatt az egészségi állapotát igazolni szükséges, az illetékes hatóságok kérni fogják az EU-s állatútlevelet. Az utazási forma jellegzetességei miatt az átlagosnál sokkal szigorúbb ellenőrzésre kell számítani a repülőgéppel történő utazások, állatszállítások alkalmával is.

Ha elvesztem az állatútlevelet, kaphatok helyette másikat?

Igen, az állatútlevél elvesztése esetén újat lehet igényelni az állatorvosi rendelőnkben, azonban a kiállítás és regisztráció költségeit ismételten meg kell fizetni. Abban az esetben, ha külföldön veszítjük el az okiratot az illetékes hatóságok ismételten kiállíthatják számunkra azt. Informálódjunk a hozzánk legközelebb eső állatorvosnál.

Szállítható-e a kölyökkutya, ha még nem kapta meg a veszettség elleni védőoltását? 

Egyes tagállamok engedélyezhetik a három hónaposnál fiatalabb és oltatlan állatok mozgását, amennyiben állatútlevél kíséri őket és születésük óta - a fertőzésnek valószínűleg kitett vadon élő állatokkal való érintkezés nélkül - születési helyükön tartózkodtak, vagy anyjuk kíséri őket, akitől még mindig függnek.

Részletesebb tájékoztató a petpassport.hu oldalon található. Amennyiben további kérdése van az állatútlevél kiállításának speciális eseteivel vagy szabályaival kapcsolatosan kérem keresse fel állatorvosi rendelőnket.


Pácienseink véleménye a rendelőnkről

Forduljon hozzánk bizalommal!

Időpont-egyeztetéshez keressen minket a +36 30 948 3582-es telefonszámon!