A kutya hátán van egy kullancs

A kullancsok elleni védekezés az egyik legfontosabb téma kisállatot tartó gazdik számára, hiszen a számuk évről évre nő és terjesztenek a kedvenceinket fenyegető fertőzéseket. Az általuk okozott fertőzések elsősorban kutyánál, de néhány esetben macskánál is komoly megbetegedéseket okoznak. Miért veszélyesek a kullancsok és hogyan tudjuk a kisállatainkat megvédeni a veszélyektől?

Miért veszélyesek a kullancsok?

A kullancsok általában füves, gazos, bokros, elhanyagolt területen, nedves, fás erdőkben, vízparti területeken fordulnak elő a leggyakrabban. Azonban manapság szinte bárhol előfordulhatnak kullancsok, így igyekezzünk folyamatos védelmet kialakítani.

A téli hideg és a kánikulai meleg ideje alatt a föld alatt, még tavasszal és ősszel élnek intenzívebben, aktívabban. Ilyenkor kell védekeznünk ellenük leginkább. Azonban tévhit, hogy a kullancsveszély az évszaktól függ. A legfontosabb szempont a hőmérséklet.

A kullancsok apró állatok, amelyek vért szívnak, de igazi veszélyük abban rejlik, hogy eközben vírusokat, baktériumokat, egysejtűeket oltanak be az állatokba és az emberbe is. Fontos tudni, hogy önmagában nem a kullancs okozz a betegségeket, hanem a bélrendszerében élő baktériumok, egysejtűek, vírusok, amelyek a vérszívás során jutnak be a megtámadott szervezetbe.

A kullancsok által terjesztett legveszélyesebb betegségek Lyme-kór és a babeziózis, azonban védőoltás Magyarországon csak a Lyme-kór ellen létezik.

A babeziózist a kutyákat megbetegítő egysejtű élősködő okozza, amely a vörösvérsejteket roncsolja. A betegség első tünetei a magas láz, a bágyadtság, de súlyos esetben a kutya lábra sem tud állni. A gazdiknak először a véres vizelet szokott feltűnni. A lappangási ideje 1-2 nap, gyors lefolyású megbetegedés.

A Lyme-kór esetén a tünetek kevésbé egyértelműek, mivel a lappangási idő több hét is lehet. A tünetek leggyakrabban a visszatérő láz, ízületi fájdalmak, idegrendszeritünetek. Fontos, hogy a Lyme –kór az emberekre is veszélyes, így figyelmesen távolítsuk el a kullancsot, használjunk kullancs kiszedő kanalat.

Hogyan fertőzhetnek a kullancsok?

A Magyarországon élő kullancsok közül 6 faj veszélyezteti az embereket és az állatokat.

A kullancs közvetítette fertőzések leggyakrabban szúrással (nyállal) történnek. A kullancs azonban más módon is fertőzhet, például a kullancs székletében is lehetnek kórokozók. A kullancs minden esetben a vérszíváshoz keres kedvező helyet az álatok bőrén, leginkább a hajlatokban.

Egy kórokozó gazdaállatba juttatásához minimum 24 óra vérszívás szükséges, tehát amennyiben egy napon belül sikerül eltávolítani kedvencünkből a kullancsok, valószínűleg megkíméltük őt a további fertőzésektől. A gazdaállatban eltölt idő növekedésével egyenes arányban fokozódik a fertőződés valószínűsége, mivel a kullancs visszaöklendezi a felszívott vér egy részét, így garantáltan kedvencünkbe juttatva a bélrendszerében található összes veszélyes kórokozót.

Mit tegyünk, hogy megóvjuk kedvencünket?

A kullancsok elleni védekezésnek két módja van: az úgynevezett spot-on készítmények, amelyet az állat bőrére kell csepegtetni és az egyes nyakörvek,  amelyek kullancsellenes hatással bírnak. A spot-o készítmények kb. 1 hónapos, még a nyakörvek 4-6 vagy akár 10 hónapig is védettséget nyújtanak a kullancsok ellen.

Azonban fontos figyelemmel lennünk arra, hogy egyes a főleg állateledel boltokban megtalálható nyakörvek nem rendelkeznek hasonló hatással. Ennek legfőbb oka az, hogy a ténylegesen ilyen hatást kifejtő nyakörvek gyógyszeres készítmények minősülnek, amelyeket kizárólag szakemberek árulhatnak. Az egyek sprayk, porok, bio-nyakörvek viszonylagosan rövid ideig hatnak vagy bizonyított hatásuk nincsen.

Kullancsveszély esetén az egyes eszközöket igyekezzünk kombinálni és párhuzamosan használni. Sétáltatás után minden esetben nézzük át kedvencünket, igyekezzünk főleg a hajlatokat áttekinteni. Fontos, hogy kerüljük a nedves, bokros, sűrű aljzatos területeket, amelyek a kullancsok legfőbb melegágya.

Mit tegyünk, ha kullancsot találunk a kedvencünkben?

Amennyiben kedvencünkben kullancsot találunk, azt azonnal távolítsuk el, hiszen ez döntő fontosságú lehet. A kullancs eltávolítása történhet speciális kullancskiszedő csipesz segítségével, de akár szemöldökcsipesszel vagy egy határozott mozdulattal, puszta kézzel is. Célszerű azonban kullancs kiszedő kanalat használunk a tökéletes eltávolítás érdekében.

A kullancsot a nyakánál, tehát a megduzzadt testi része alatt, közvetlenül a borfelület fölött kell megfogni és egy határozott mozdulattal eltávolítani. Fontos, hogy a kullancsot ne dörzsöljük, nyomkodjuk, piszkáljuk. A benzinnel vagy szappanos vízzel történő mosása súlyos hiba, ekkor ugyanis az élősködő elkezd fuldokolni.

Amennyiben bármilyen kérdése lenne a témával kapcsolatosan, esetlegesen gyakorlati tanácsra van szüksége, kérem keresse fel állatorvos rendelőnket bizalommal vagy hívjon az +36 30 948 3582 alábbi telefonszámon.