Azonban hű társként alkalmazkodtak hozzánk az idők során, így jelenleg nem hús vagy más állati eredetű ételeket, hanem túlnyomó többségben növényi eredetű alapanyagokat (zöldségeket, gabonaféléket) fogyasztanak.

Táp vagy „házi koszt”?

Valljuk be kedvencünk valószínű a házi kosztot részesíti előnyben a tápokkal szemben, azonban amennyiben házikoszttal etetjük nagyobb felelősség hárul a ránk. Fontos, hogy a kutyánk számára tápláló, könnyen megemészthető fogást válasszunk és ne tekintsünk rá házi malacként, aki elfogyasztja a maradékot. Végső soron a házi koszt legnagyobb előnye, hogy pontosan tudjuk mit és milyen minőségű ételt adunk kedvencünknek, de ebben az esetben a vitaminok pótlásáról nem feledkezhetünk meg.

Vannak olyan ételek, amelyeket kifejezetten kerülnünk kell, ilyen például a tejtermék, kukorica, kukoricadara, fokhagyma, az avokádó, a rizs, a csokoládé, a szőlő, a mazsola, a krumpli, és csirkecsont. Feltétlenül óvakodjunk az állat nyers ételekkel történő táplálást is, hiszen az bakteriális és vírusfertőzésekhez vezethet.

A kizárólag húson alapuló étrend rövid időn belül székrekedést és anális mirigyproblémákat okozhat, a máj alapú étrend pedig egyenesen mérgezően hat kedvencünk testére. Abban az esetben ha mindenképpen mi szeretnénk elkészíteni a kutyánk ételét, feltétlenül konzultáljuk egy állatorvossal, aki pontos útmutatást illetve leírást ad a megfelelő összetételű ételek elkészítéséhez.

Száraztáp vagy konzerv?

A rágás a kutyák természetes fogtisztításához szükséges, ezért fontos, hogy kutyánk ne csak konzervet kapjon, ugyanis azok kb. 70%-a víz. A rágással megelőzhető a fogkő képződés és a fogínygyulladások kialakulása. A fogazat épségének megőrzéséhez szükséges, hogy az állat jó minőségű száraz tápot is kapjon. A kisállatok esetén először nedves táppal szükséges kezdeni, majd az első fogak kibújásával már száraztápot is beiktathatunk az étrendbe.

3+1 tipp ahhoz, hogy helyesen válasszunk tápot

  1. A magas fehérjeszázalék és annak összetétele.

A legtöbb kutya tartó helyesen ítéli meg azt, hogy elsődlegesen a táp fehérje tartalmát kell megnézni, azonban sokan megfeledkeznek arról, hogy pontosan elolvassák a leírást és meggyőződjenek a fehérje összetételéről. Nem mindegy, hogy a fehérje tartalom valódi eredetű húsból vagy egyéb törmelékekből (köröm, szaru) illetve hallisztből és szójából áll. Prémium, illetve szuperprémium tápokban az alapanyag minősége nagyobb eséllyel már igen nagy hangsúlyt kap, azonban az alacsonyabb ár-kategóriájú tápoknak különösen nagy figyelmet fektessünk a címke gondos áttekintésére.

  1. Zsírtartalom illetve az energia kérdése.

Többen úgy gondolják, hogy a kutyájuk táplálásánál az energia tartalmat nem szükséges figyelembe, azonban tévednek. A megfelelő zsírtartalom vizsgálata során figyelembe kell vennünk a kutya mozgásigényét, valamint azt is, hogy milyen évszak van. Azok a gazdik, akik erre nem ügyelnek, legtöbb esetben számolhatnak kedvencük elhízásával és ezzel párhuzamosan súlyosabb egészségügyi problémák kialakulásával.

  1. Megfelelő vitamin és rost tartalom.

Fontos minőségi, vitaminokban gazdag tápot választanunk, hogy ne legyen szükséges kiegészítést alkalmaznunk. A rost a gyomor-egészséghez szükséges, továbbá segíthet megőrizni a kutyák megfelelő súlyát és emésztőrendszeri egészségét. A táp magas rosttartartalma segíthet a vércukorszint kezelésében, valamint egyes megbetegedések megelőzésében.

Az A-vitamin, kis adagokban nélkülözhetetlen, nagy mennyiségben viszont mérgező, hiánya viszont szem- és bőr-problémához vezethet.

A D3-vitamin az erős csontok és fogak szempontjából elengedhetetlen, úgy mint a kalcium. Az idősebb kutyák az alacsony kalciumszintű és magas foszfor-tartalmú étrend miatt is szenvedhetnek fog- és csont-problémáktól, melyekhez a D3-vitamin hiánya is hozzájárulhat. 

Az E-vitamin megvédi a szervezetet az oxidációtól és a szabad gyököktől, hiánya legyengíti kedvencünk immunrendszerét.

A magnézium nélkülözhetetlen az izmok és az idegsejtek működéséhez, egy része pedig a csont és a fogak ásványi szerkezetébe épül be.

+1. tipp Speciális élethelyzetek

Az életkor a legfontos tényezőnek számít a táp választása során, hiszen egy fejlődésben lévő kutya eltérő tápanyagokat igényel, mint egy idősödő állat. Egy vemhes, szoptató, illetve sport kutya nagy fizikai terhelésnek van kitéve, így részére magasabb energia tartalmú tápot válasszunk, amely megfelelő vitaminokat tartalmaz. 

Honnan tudjuk, hogy jó vagy rossz tápot használunk?

  • A bélsár mennyisége és minősége rendszerint azonnal választ adhat a kérdésre. A bélsár amennyiben kevés és összeálló, úgy tudjuk, hogy kedvencünk vélhetően egészséges, jól táplált. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a bélsár állaga és színe megváltozott (kemény, esetleg nagyon híg, zsíros, véres, fehér, nagyon sötét), érdemes állatorvost is felkeresnünk.
  • Egy egészséges kutya esetén szőrzet csillogó és puha tapintású. Ha azt tapasztaljuk, hogy a kutya szőrzete durva, gyakran nedves, esetleg kellemetlen szagú, úgy érdemes elgondolkoznunk a táp váltásán.
  • A jól megválasztott kalória tartalom esetén a kutya tartja a súlyát, ha eltérést tapasztalunk, érdemes utánajárnunk. 

A kutya táplásása gyakran okozhat nehézséget a gazdik számára, így amennyiben kérdése lenne, feltétlenül kérje ki állatorvosa segítségét. Fontos, hogy minden nap figyeljünk oda kedvencünk egészségi állapotára, hangulatára. Egy egészséges, jól táplált kutya ugyanis vidám, szeret mozogni, a szabadban lenni, ez segítheti döntésüket.