Aranyos fekete macska fürdés után

Melyek azok az esetek, amikor érdemes macskánkat víz alá dugni? Hogyan szerettessük meg kedvencünkkel a vizet és a fürdetést? Ezekre a kérdésekre fogunk választ kapni.

A legfontosabb tanács, hogy a kedvencünket fokozatosan, kiskora óta szoktassuk hozzá a vízhez. Igaz ez a fogtisztítástól, az állatorvosig. A kiskorban kialakult, természetessé váló szokásokra a macska is jól reagál, nem érzi korlátozónak azt, amint mint tudjuk, minden macska rémálma. Viselkedjünk vele természetesen, alakítsunk ki a víz köré egy könnyen kapcsolható, szokásos rituálét, így elkerülhetjük a karmolásokat és harapásokat.

Melyek azok az esetek, amikor feltétlenül meg kell fürdetnünk kedvencünket?

Az egészséges cicák folyamatos nyalogatással tisztítják saját bundájukat, az egy alomból származó testvérek egymást is tisztogatják, egészen életük végégig. Ennek a biológiai folyamatnak köszönhetően, valóban a macskákat tekinthetjük a világ egyik legigényesebb és legtisztább állatainak. Azonban mégis adódhatnak olyan alkalmak, amikor a fürdetéstől nem tudunk eltekinteni.

Ezek az esetek a következők:

  • Bolhák, élősködők. Amennyiben bolhát észlelünk kedvencünk testén fontos, hogy először keressük fel állatorvosunkat és kérjük ki tanácsát. A macska fürdetése bolhák esetén csak egy vészmegoldásnak tekinthető, amelynek hatása csupán ideiglenes. Hangsúlyozni kell, hogy a legfontosabb a prevenció, hogy kedvencünk elkerülje a bolhákat, úgy mint a kullancsokat is.

Kullancsveszély esetén fürdetés előtt mindig alaposan nézzük át kedvencünk testét, mivel a kullancsokat nem szabad, hogy víz, különösen nem szappanos víz érje, mivel ilyenkor a kullancs megfullad és a méreganyag a macska testébe jut. Fürdetés előtt távolítsuk el a kullancsot, és ezt követően is folyamatosan figyeljük az állatot. Érdemes az eltávolított kullancsot megtartani. A kullancs eltávolítása során figyeljünk saját egészségünkre is, hiszen a kullancs által terjesztett egyes megbetegedések az emberre is veszélyesek.

  • Sebek, gyulladások. Ha kedvencünk testén gennyes, begyulladt hegeket, sebeket találunk, első gondolatunk ne az állat megfürdetése legyen. Azonnal konzultáljunk állatorvossal. Az egyes sebfelszínek, elváltozások szappanos, langyos vízzel való kezelése ugyanis, esetenként több kárt tud okozni mint hasznot.
  • Az állat befogadásakor. Az állat családba való befogadásakor első utunk az állatorvoshoz vezessen. Térképezzük fel új kedvencünk egészségi állapotát. Ameddig ez nem történik meg, kerüljük azt, hogy közvetlen környezetünkben, esetlegesen gyermekeink közelébe engedjük a macskát. Természetesen ez az óvintézkedés nem szívtelenség, hanem elővigyázatosság, hiszen az elhanyagolt egészségi állapotú macskák –főként akik az utcán éltek- rengeteg korokozót terjeszthetnek. Az állatorvos tanácsait követve fürdessük meg az állatot és fogadjuk be családunkba.
  • Erős szennyeződés (festék, olaj, vegyszerek). Ebben az esetben mossuk át kedvencünk szőrét langyos vízzel, de semmi esetre sem használjunk hígítót vagy más vegyszert. Alkalmazzunk kifejezetten macskáknak kifejlesztett, bőrparát samponokat. Ha nem boldogulunk a folttal, vágjuk le a macska szőrét.

Hogyan szerettessük meg kedvencünkkel a fürdetést?

  • Fokozatosság és szoktatás. Véleményem szerint ez az alapvető tézis, ha a vízről és a macskáról beszélünk. Érdemes kiskorban elkezdeni és szoktatni a macskát a fürdéshez. A macska megfürdetéséhez nem kell indokot találnunk, azonban ne is essünk túlzásba. A macskák személyiségéből adódóan nem szeretik az irányítást, így minél kisebb korban szoknak hozzá a fürdetéshez, annál természetesebbnek tekintik azt.

Ha később kezdtük a barátkozást, akkor is haladjuk fokozatosan. Lentől felfelé. Először dugjuk be csak a macska egyik tappancsát, majd fokozatosan a többit. Később állítsuk bele a zuhanytálcába vagy a kádba, hagyjuk magára, hogy megszokhassa a helyzetet. Fokozatosan hosszabb időt szenteljünk a fürdetésre. A macskák hihetetlenül játékos állatok, így próbáljuk meg számukra a fürdést is szórakozássá tenni, színes játékokkal, formákkal, vízsugarakkal.

A legnagyobb problémát azt szokta jelenteni, ha az állat fejét is víz éri. Legyünk ebben is nagyon fokozatosak és folyamatosan ügyeljünk arra, hogy a kedvencünk szemét ne érje víz. Próbálkozzunk az ujjunkkal csepegtetni a vizet, majd egy pohár segítségével is adagolhatjuk.

  • Hőmérséklet. Gyakran van, hogy nem tudjuk mi is lehet a probléma. Ilyenkor az első gondolatunk az legyen, hogy ellenőrizzük a víz hőmérsékletét. A macskák bőre nagyon érzékeny, így próbáljunk a közepes, inkább a langyos hőmérsékletet választani.
  • Szárazra törlés. A macskát minden esetben töröljük alaposan szárazra egy puha törölközővel. Mellőzzük a hajszárítót, a hősugárzót vagy egyéb ötleteket. Fontos, hogy a macskának lehetőség szerint saját törölközője legyen, amit kizárólag csak az ő fürdetésére használunk.

Amennyiben további kérdése lenne kérem forduljon hozzánk bizalommal vagy hívjon minket az +36 30 948 3582 alábbi telefonszámon és válaszolunk kérdéseire.