Egy kölyökkutya tejfogai 4-6 hetes korában bújnak ki, majd kb. 3 hónapos korukban esnek ki. Kedvencünk fél éves korára már összes maradandó foga kinő és kialakul végleges harapása, amely nagyon jellegzetes. 

Honnan tudjuk, hogy foköves kedvencünk foga?

A legfontosabb, hogy rendszeresen ellenőrizzük kedvencünk fogsorát. Gyakran panaszkodnak a gazdik, hogy a kutya nem engedi, hogy belenézzenek vagy belenyúljanak a szájába, ezért lényeges, hogy már kölyökkorában hozzászokjon. Két dologra érdemes koncentrálnunk: a kedvencünk fogainak színére, valamin a száj szagára.

Amennyiben a fogak körül, főleg az íny közelében sárgás, barnás, feketébe hajló lerakódást tapasztalunk, és ezt egy fogkefével nem tudjuk eltávolítani, akkor bizonyára fogkővel van dolgunk. Ebben az esetben vigyük a legrövidebb időn belül állatorvoshoz fogkőeltávolításra, ugyanis a kezeletlen fogkő ínygyulladáshoz, fogágybetegséghez vezethet.

A fogkő eltávolítás fájdalommentes, de kellemetlen beavatkozás, így többnyire csak bódításban végezhető el. Egyéb mellékhatásokkal azonban nem jár. Ha nem szeretnénk kitenni a kutyánkat a beavatkozásnak fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a megelőzésre, különösen azért mert egyes esetekben a fogkő, valamint a fogágybetegség, vissza nem fordítható károkat is okozhat.

Hogyan előzhetjük meg a fogkő kialakulását?

Első lépésként szoktassuk hozzá kedvencünket a rendszeres fogápoláshoz. Ez azzal jár, hogy belenyúlunk a kutyánk szájába, amely első pillanatban nem lesz a kedvence, azonban hozzá tud szokni, főleg ha kiskora óta megszokja. Gyakran beválik, ha szertartás szerűen ápoljuk a kutyánk fogát és összekötjük valamely más, szokványos cselekménnyel.

  • Léteznek kutya fogkrémek, fogkefék. A legfontosabb, hogy soha ne használjunk embereknek alkalmas termékeket, mivel ezek nem helyettesítik és nem megfelelőek a kutyusok számára.

A technika a következő: Dörzsöljük meg az oldalsó fogakat, majd engedjük el az állatot és alaposan dicsérjük meg. Majd minden nap egy kicsit tovább és alaposabban dörzsöljük meg a fogakat, így végül a teljes fogsort egyszerre tisztítsuk meg. Többször lesz olyan, hogy a kutyus menekülni próbál, kapálózik, harap, ilyenkor erőltetni kell. Sokszor van olyan, hogy a kutya a fogkefétől fél, ilyenkor szoktassuk kedvencünket azzal, hogy az ujjunkra nyomunk egy kis fogkrémet és azzal dörzsöljük át a fogakat, így a kutyus fokozatosan hozzászokik ahhoz, hogy dörzsöljük a fogát. Hetente legalább 3-4 alkalommal, de legideálisabb esetben minden nap érdemes megmosnunk a kutyánk fogát, a megfelelő szájhigiénia elérése érdekében.

  • Amennyiben a kutyus nem hagyja a fogmosást vagy szeretnénk kiegészítő megoldást alkalmaznunk, léteznek nagyon jó és praktikus rágcsálnivalók, amelyek hosszas rágcsálásával a fogak természetesen is tisztulnak. Ezek a kutya számára lényegesen jobb szórakozást nyújtanak, mint egy fogkefével és fogkrémmel történő fogmosás. Vannak tápok, amelyeket kifejezetten fogproblémák megelőzésére fejlesztettek ki.

Fontos, hogy ezek a rágcsálnivaló csontok nem feleltethetők meg a hagyományos állati csontoknak, amelyek többször ártanak, hiszen egy-egy letörő darab könnyen beleállhat a kutyus ínyébe, amely nagy fájdalommal járhat.

A kölyökkortól való rendszeres fogápolás, a megelőzés alapvető, ha szeretnénk megelőzni fogbetegségek kialakulását és az azzal járó megbetegedéseket. Amennyiben bármilyen kérdése lenne a témával kapcsolatosan, esetlegesen gyakorlati tanácsra van szüksége, kérem keresse fel állatorvos rendelőnket bizalommal vagy hívjon az alábbi telefonszámon.