A másik leggyakoribb tévhit, amit egy állatorvos szinte minden héten legalább egyszer hall, hogy a tápot gyártó cégek olyan anyagokat alkalmaznak az előállítás során, amely függéshez vezet és a macska nem hajlandó más ételt enni. Ez a városi legenda sem igaz, ugyanis a magyarázat igen egyszerű. 

A macskák hajlamosak az addikcióra, azaz a függésre.

Ezért is olyan fontos, hogy már kiskorban elsajátítsák a helyes táplálkozást és ne alakuljon ki náluk függés, így táplálásukon is könnyebb változtatni, az egyes élethelyzetek megváltozásával.

Egy dolog azonban biztos. Még a kutyák bármit képesek megenni, addig a macskák kifejezetten finnyásak és válogatósak és akár éhen halni is képesek egy teli tál mellett, ha az nem a számukra kedves falatokat tartalmazza.

Így ha macskánk függősége már kialakult egy eledel felé, és mégis szükséges őt leszoktatnunk, feltétlenül fokozatosan tegyük meg azt, ezzel elkerülve az étel sztrájkot. Folyamodjunk cselhez és adagoljunk, vegyítsünk új eledelt a régi megszokotthoz. Azonban ha kedvencünk több mint egy napja nem evett, feltétlenül keressük fel állatorvosunkat.

Hogyan tápláljuk kölyökmacskánkat?

A macskák táplálása szempontjából elsődleges szempont a korának figyelembevétele, hiszen örök érvényű igazság, hogy egy felnőtt és egy újszülött cica teljesen más minőségű és mennyiségű táplálékot igényel. Fontos azonban, hogy a már említett vegyes-, és egészséges táplálkozást ebben a korban kell kialakítani, hiszen 4-5 hónapos korukra kialakul a macskák ízérzékelése is, így utólag már nagyon nehéz az étrendjükön változtatni.

A kismacskákat 8-9 hetes korukig az anyjuk eteti, azonban 5-6 hetes koruk körül megkezdhetjük a kiegészítő táplálásukat. Először pépes állagú ételeket kínáljunk számukra. Legjobb, ha zabpehelyből vagy grízből álló pépet konzervtejjel dúsítunk, majd esetleg tojássárgáját és mézet adunk hozzá. A későbbikben keverhetünk a pépbe akár megsütött darált marhahúst is, természetesen fűszerek nélkül. Ebben az időszakban már konzerv ételeket is adhatunk, azonban amennyiben lehetőségünk van rá, még hanyagoljuk.

Fokozottan figyeljünk arra, hogy a macska kézmeleg hőmérsékletű ételeket egyen, annál magasabbat hőfokút semmi esetre sem. Amennyiben segíteni akarjuk kis macskánk emésztését, a  hasát minden étkezés után masszírozzuk át apró, körkörös mozdulatokkal, így serkenthetjük az emésztését és az ürítést.

Hogyan tápláljuk felnőtt macskánkat? Mi az amit feltétlenül kerüljünk el?

A 6-7 hónapos állatokat naponta kétszer, még a felnőtt állatokat (9-10 hónapos) pedig egyszer maximum kétszer etessük. Az ételmaradékot minden étkezés után távolítsuk el és az edényt mossuk tisztára, töröljük szárazra. Felnőtt macskáknak elegendő, ha testtömeg-kilogrammonként 5-7 dkg ételt adunk. A lakásban tartott, kevesebbet mozgó állat esetén ez az adag a macska súlyától függően lehet kevesebb is. A macskának egész nap legyen friss vize, amit könnyen meg tud közelíteni.

 Melyek az alapvető tápanyagok és eledelek a macska számára?

  • Jó minőségű fehérje, különösen a taurin. Bizonyos aminosavak elengedhetetlenül fontosak a macskák számára. Azonban az egyik legfontosabb a taurin, amelynek hiánya súlyos szívbetegséghez vezethet.

A gazdik gyakran teszik fel a kérdést, hogy megfelelő e a macskákat kutya táppal etetni? A válasz, egyértelműen az, hogy NEM. Ennek oka, hogy a kutyaeledelek nem tartalmaznak taurint, amely a macskák számára létfontosságú egészségük megőrzése során.

  • Jó minőségű zsírok, nővényi olajok. A macskák zsírigénye is jelentős, különösen egy bizonyos telítetlen zsírsavé (arachidonsav) nélkülözhetetlen számukra, amely kizárólag az állati eredetű zsírokban, olajokban van meg. Növényéi olajokra a szőr minőségének fenntartásához van szükség.
  • Minimális só. A macska konyhasóigénye nagyon kicsi (0,5-1%), azonban elengedhetetlen.
  • Csirkenyak, csirkeszárny, hal és az olajos halkonzervek. Ugyanis színhúson felnevelt macskák púpos hátúak, meggörbült lábúak, ez az úgynevezett angolkór tünetei. A csirke és sertéshúsokat nyersen is adhatjuk a macskáknak, azonban sertés húst semmi esetre sem fogyaszthat nyersen. A sertéshúst és a belsőségeket mindene esetben alaposan főzzük meg. A sertéshúsban megtalálható ugyanis az Aujeszky-féle betegség (álveszettség), ami halálos a macskák és más húsevő állatok számára is.

Semmi esetre sem adjunk a macskánknak,

  • tehéntejet, ezt a macskák nagy többsége nem tudja megemészteni, így hasmenéshez, hányáshoz, egyéb bélrendszeri bántalmakhoz vezethet.
  • cukrot, különösen magas tejcukor tartalmú ételeket,
  • marhainat, amelynek fogyasztása gyakran nyelőcső-eltömődéshez vezethet,
  • fűszeres ételeket (gyomorhurut),
  • nyers sertéshúst és belsőséget (Aujeszky-féle betegség),
  • sok májat (A-vitamin-túladagolás).

Mivel etessük idős macskánkat?

Egy idős macskának már a bélrendszere gyengébb, az emésztése lelassult, a fogai gyakran hiányoznak. Így napi többször, akár 3-4 alkalommal, pépes, apróbb darabos, illetve konzerv ételt adjunk idősödő macskánknak. A koros macskák kevesebbet mozognak, többet fekszenek, ezért gyakran küzdenek szorulással, így érdemesebb magasabb rost tartamú tápot, illetve olajos ételeket választani a könnyebb ürítés miatt.

Mivel etessük a macskát vemhesség idején?

A vemhes macskáknak nagyon jó étvágya (akár kétszere is lehet, egy átlag macskáénál) van, azonban ebben az időszakban sem szabad hagynunk, hogy elhízzon, mivel ez megnehezítheti a a kicsinyek világra hozását és későbbi táplálását is. Igyekezzünk a megnövelt táplálék mennyiséget elosztva adagolni. A nagyobb mennyiség azonban semmi estre se menyjen a minőség rovására, gondoljunk a születendő kicsinyek egészségére.

 A macskák táplálása tehát lényegesen egyszerűbb mint egy kutyáé, azonban rengeteg kihívást rejt. Gyakran mondják, hogy a macskának egyénisége van, ezért nem eszik meg akármit, vagy harcolja ki azt az ételt, amire vágyik. Látjuk azonban, hogy ezek biológiai sajátosságaiból eredeztethető. Amennyiben kérdése lenne macskája étrendjének összeállításával kapcsolatosan kérem keressen az alábbi telefonszámon bizalommal.